maandag 10 februari 2014

(WHATS)APP DE BOEVEN DE BUURT UIT

Het zal u niet ontgaan zijn, het was volop in het nieuws. Het aantal woninginbraken in Almere is sinds 2009 meer dan verdubbeld. Burgemeester Annemarie Jorritsma geeft aan dat ze graag ziet dat alle beschikbare technische hulpmiddelen van het leger ingezet worden. En dat benadrukt toch wel de ernst van de stijging.

Het gedeelte van de Stripheldenbuurt dat bij de Evenaar ligt en Duckstad hebben meer last van woninginbraken dan de rest van de Stripheldenbuurt. En hoewel het aantal inbraken in onze buurt nog meevalt als je het vergelijkt met andere buurten in Almere, niet alle bewoners in de Stripheldenbuurt voelen zich nog even veilig. En voor degenen die in een veiliger stukje Stripheldenbuurt wonen: hoe houden we het veilig?


Wat doen andere gemeentes/wijken?
Eén mogelijk initiatief is het buurtpreventieteam. Er wordt op dit moment bijvoorbeeld een buurtpreventieteam gestart in Tussen de Vaarten. De inbraakcijfers zijn daar een stuk hoger dan hier.

Een ander initiatief tegen woninginbraak dat zich bewezen heeft in andere buurten en kleinere steden is de WhatsApp-groep. De gemeente Bennekom heeft hier bijvoorbeeld hele goede resultaten mee behaald. De opzet van de WhatsApp-groepen hebben we van deze gemeente mogen “lenen”.

De gemeente Almere zet extra politie in om het aantal inbraken naar beneden te krijgen.
Hoewel er tot het laatste moment, tot de start van dit WhatsApp-initiatief, overleg is geweest binnen de gemeente over hoe deze het beste kan omgaan met WhatsAppgroepen, is de gemeente hier (nog) niet uitgekomen. Mogelijk ondersteunen zij dit initiatief later alsnog.Wat kunnen we zelf doen?
Achter de schermen zijn we al een tijdje bezig met de opzet van WhatsAppgroepen. WhatsApp is een App voor op je Smartphone (Android en Smartphone), waarmee je via tekst kunt communiceren met anderen. We kunnen hiermee een besloten groep maken, met alleen bewoners uit jouw stukje Stripheldenbuurt.

Als je dan iets ziet, dat niet in de haak is, ben je niet alleen. En is er echt iets mis, en heb je de politie gebeld, dan kun je met elkaar kijken wat te doen. Is het veilig genoeg om diegene aan te spreken, verzamel je zoveel mogelijk gegevens voor de politie, zoals signalement of het merk en kenteken van de auto of ga je met je groepje naar buiten en laat je zien dat je er bent (en niet meer dan dat).

We hebben voor deze opzet grote steun gehad van de opzet van bewoners uit de gemeente Bennekom, waar het WhatsApp-groepen-initiatief al langer loopt.

Heeft u belangstelling voor deze WhatsApp-groepen, wilt u meer weten of meedoen? Kijk hier: (Whats) App de boeven de buurt uit!