vrijdag 27 februari 2015

EXTRA INGANG TBS-KLINIEK VOOR PIETER BAANCENTRUM

Eind vorige week viel er bij een zeer klein aantal bewoners in de Stripheldenbuurt een brief op de mat. Hierin werd aangekondigd dat het Pieter Baancentrum eind 2016 verhuist naar een (deels) nieuw te bouwen pand op het terrein van de Oostvaarderskliniek.

Omdat, volgens de brief, vermenging van bezoekers, patiënten en verdachten niet wenselijk is, is er een gescheiden verkeersstructuur noodzakelijk, met een aparte ontsluiting van het Pieter Baancentrum voor verdachten en hun bezoek.
De ontsluiting voor de busjes -met verdachte(n)- (lees roldeur in de muur) zal aan de zijkant van de kliniek gemaakt worden, aan de kant van de Katrien Duckstraat. Daarnaast zal er, ook aan die kant, een entree gemaakt worden voor de bezoekers. Om de entree en de roldeur te bereiken, wordt een pad gemaakt naar de roldeur en entree. Dit pad loopt langs het speelveld dat langs Duckstad ligt. De afhandeling van de verdachten vindt binnen de muur plaats.
Parkeren zal op de bestaande parkeerplaats gebeuren, voor de kliniek. Daarnaast worden extra parkeerplaatsen gerealiseerd aan de linkerzijde van de Oostvaarderskliniek.

Een aantal bewoners heeft aangegeven hier om een aantal redenen niet blij mee te zijn. Het Stripheldenbuurtcomité wil daarom graag de mening van alle bewoners van de Stripheldenbuurt over deze andere aanwending van de kliniek weten, maar ook over het aanleggen van de weg, de roldeur en de nieuwe entree.


Ook zijn er nog een aantal onduidelijkheden:

  • Mogen de verdachten, al dan niet begeleid, naar buiten?
  • Gaan de medewerkers ook via de nieuwe ingangen naar binnen en naar buiten? En dan drie keer, om de acht uur?
  • Hoe wordt deze weg verlicht?
  • Hoe vaak is er bezoekuur voor de verdachten?
  • Hoeveel verdachten zijn er maximaal aanwezig?
  • Is de parkeerplaats bedacht óp het terrein of op het vierkante terrein naast de Oostvaarderskliniek (de Stripmaker)?
  • Toen de kliniek startte, was er sprake van bewoning door TBS'ers. Later kwamen, wegens een "tekort" aan TBS'ers een groep drank- en drugsverslaafden. Nu is er opnieuw sprake van "een andere aanwending": onderzoek bij verdachten. Past dit binnen de vergunning die aan de kliniek verleend is?
  • Waarom heeft slechts een klein aantal bewoners de brief gekregen en niet de hele Stripheldenbuurt?
  • Waarom heeft de omwonendencommissie de mening van de buurt niet gevraagd, vóórdat hierover gepraat en besloten werd? 

Lees de brief die verstuurd is aan een aantal bewoners. Er zijn twee informatie-avonden gepland door de Oostvaarderskliniek in de Cartoon. Informatie hierover staat in de brief.

Wilt u hieronder uw mening geven?