maandag 16 februari 2015

WAAR PLAATS IK MIJN CO-MELDER?

Via de mail en Facebook krijgen wij, Brandweer Nederland, heel wat vragen over de plek waar je een CO-melder moet ophangen. Bij fabrikanten kan de instructie nog wel eens verschillen, helaas. Hier wordt aan gewerkt, maar dat heeft wel tijd nodig. Het plaatsingsadvies dat wij hanteren is recentelijk door CO-experts bij de Brandweer, fabrikanten en Brandwondenstichting tot stand gekomen.

Koolmonoxide vormt zich bij onvolledige verbranding in het gastoestel en vermengt zich met de overige verbrandingsgassen. De dichtheid van de verbrandingsgassen is lager dan de dichtheid van lucht. De verbrandingsgassen zullen dus samen met koolmonoxide de neiging hebben om te stijgen. Bij onvoldoende ventilatie wordt de ruimte vanaf het plafond naar beneden gevuld.

Daarom is het advies om de CO-melder hoog te hangen.

Plaats de koolmonoxidemelder in de (leef)ruimte waarin een (open)verbrandingstoestel staat. Bijvoorbeeld de kamer waar een gaskachel staat, een keuken met een geiser of een zolder waar de cv opstelling staat. Plaats de koolmonoxidemelder conform de bij het apparaat meegeleverde installatie instructie. Neem daarbij notie van het volgende advies:


  • Bevestiging aan de muur
    Indien je de koolmonoxidemelder aan de muur plaatst, bevestig deze dan hoog aan de muur op een horizontale afstand vanaf 1 tot maximaal 2 meter van het verbrandingstoestel. Zorg dat de koolmonoxidemelder geplaatst wordt op minimaal 15 centimeter gerekend vanaf het plafond en minimaal 1,5 meter vanaf de grond. Zorg er ook voor dat de melder altijd hoger is geplaatst dan de deurpost of het raamkozijn en niet in de tocht hangt.


  • Bevestiging aan het plafond
    Indien je de koolmonoxidemelder aan het plafond plaatst, doe dit dan op een afstand vanaf 1 tot maximaal 2 meter van het verbrandingstoestel. Zorg dat de koolmonoxidemelder tenminste 30 centimeter vanaf de muur geplaatst wordt.

En als laatste zorg ervoor dat je het alarm van de CO-melder altijd en overal in huis hoort, ook vanuit je slaapkamer. Test dit. Koolmonoxide wordt niet voor niets de stille sluipmoordenaar genoemd.