vrijdag 16 december 2016

NIEUW: HONDENLOSLOOPVELD

Hoe is dit idee ontstaan?
Door mijn eigen hond, Daisy. Zij is een herplaatser met een (deels) onbekend verleden. Wij zijn al 2 jaar bezig met stress reductie en vinden loslopen op zich geen must voor haar. Daarom loopt ze altijd aan de (10 meter) lijn. Maar af en toe even lekker rennen, zonder gevaar te hebben van auto's, fietsers of weg rennende konijnen, dat zou wel fijn zijn voor haar. Daarbij vindt Daisy andere honden best spannend en we weten niet hoe ze op loslopende honden in het bos zal reageren. Het is geen kleine hond dus het risico op vechten gaan we altijd uit de weg.

Aanpak
Dus.. een hondenlosloopveld zou ideaal zijn. Hoe ga je dat dan aanpakken? Ik had bedacht dat de gemeente of Staatsbosbeheer ons zouden kunnen helpen. Dus gewoon via internet de vraag neergelegd bij de gemeente Almere. Na een week of 2 werd ik terug gebeld door de wijkregisseur (Wendy Beerman) van de Stripheldenbuurt.

Wij zijn bij haar op gesprek geweest om uit te leggen wat onze bedoeling was. Zij had natuurlijk ook al "gedachten" bij dit project en deze hebben we samen besproken. Vooral de locatie was een puntje van bekijken.
De gemeente stimuleert namelijk burger initiatieven en daar viel dit ook onder. Het mag alleen niet te veel kosten want de gemeente moet bezuinigen. Er is een potje voor burger initiatieven en met wat Wendy in haar hoofd had, hoefde het niet heel veel geld te kosten.
We hebben verschillende lokaties besproken en later zijn we samen wezen fietsen door de wijk. Er zitten wat haken en ogen aan zo'n veld want we willen niet dat bewoners er "last" van zouden kunnen hebben, het moet het liefste centraal in de wijk liggen, wie gaat het beheer doen en wie houdt er een klein beetje controle op?
Tijdens het door de wijk fietsen kwamen we er achter dat er wel veel groen is in de wijk, maar niet veel geschikte plekken zijn voor zo'n veld. We hebben op verschillende plekken foto's gemaakt en Wendy is gaan uitzoeken of daar bestemmingsplannen voor zijn en of het plekken van de gemeente zijn. Uiteindelijk kwamen we toch tot de plek waar ik in 1e instantie voor gekozen had (op het veld naast de Oostvaarders kliniek na, want dat is groot, veilig, en redelijk centraal, maar helaas zit daar een bestemmingsplan op), de driehoek bij de André Franquinweg met de Kotterbosweg.


Enquête 
Vervolgens hebben we via de Stripheldenbuurtsite, Facebook en Nextdoor een enquête opgesteld om de buurt te bevragen wat ze ervan vinden, wat de bezwaren zijn en of er nog goede ideeën zijn (met dank aan Lindy van Dijk). Hierop zijn overwegend positieve reacties gekomen.
We hebben nog wel een aantal keren uit moeten leggen dat het GEEN UITLAATveld is en dat het ook GEEN SPEELveld gaat worden (er worden geen attributen geplaatst voor honden om mee te spelen of om overheen te klimmen en klauteren).

Nadat de gemeente had besloten dat het door kon gaan, is er nog een buurtonderzoek vanuit de gemeente geweest bij de bewoners van Duckstad. Ook nu geen bezwaren terug gekregen.

En toen was daar ineens half december het hek (overgeplaatst van een plek waar het niet meer nodig was, een herplaats hek:-)) !! Het veld is echt best groot en er is genoeg ruimte om rond te rennen. Het hek is gemiddeld 1,50 hoog. Alleen het lijkt op sommige plekken hoger (het staat op een verhoging) en op andere plekken lager (het staat op een verlaging). Het hek is niet helemaal tot aan de grond. Dit in verband met maaien, wat de gemeente 2x per jaar zal gaan doen. Dus hele kleine hondjes zullen goed in de gaten gehouden moeten worden.


Regels
Er is een tegelpad bij het hek en er is een bordje met de "spelregels".
Zijn deze moeilijk? Nee, niet echt.
  • Hondenpoep zelf opruimen (nee er komt geen vuilnisbak, nee er komen geen poepzakhouders).
  • Hou rekening met elkaar, niet alle honden kunnen en willen samen spelen. Vraag dus even voordat je erop stapt, of de hond(en) die binnen is dit oké vind. En anders maak je even een afspraak met degene die binnen is, hoe lang het nog duurt. 
  • Een hond hoeft geen uren te rennen op het veld. Een hond die dat niet gewent is, heeft aan 10 minuten of een kwartiertje meer dan genoeg. 
  • Het veld is een hondenlosloopveld en niet voor andere doeleinden te gebruiken. 


Onderhoud
Dan nog het onderhoud en "controle".
Het onderhoud doet de gemeente. In zo verre, men maait een paar keer per jaar. Gebreken aan het hek kunnen door aan hun worden doorgegeven.
De "controle" gaat niet over hoe men met elkaar omgaat bij het losloopveld. Dat gaat meer over, is het hek nog heel, worden er geen andere activiteiten gedaan dan alleen loslopen.
Ikzelf zal dit een beetje in de gaten gaan houden. Ik kan het veld niet vanaf mijn huis zien, dus dit zal zeker niet dagelijks gebeuren.

We hopen dat iedereen veel plezier aan het veld zal beleven en dat we met elkaar onze honden lekker af en toe kunnen laten rennen. In overleg en in samenwerking met elkaar, in het belang van onze honden!

Kim Speet-Boulengier